Acceso área privada colegiados


Introduzca sus datos de acceso:


¿Ha olvidado su contraseña?

MENÚ
INFORMACIÓN DE SEDES

Noticias y actualidad


El president del TS i del CGPJ reclama un “esforç important” a les Administracions per a prestar a la Justícia l'atenció que mereix

Notícies Jurídiques


10 SET 2019

 

“És necessari invertir amb promptitud diners i talent per a implantar un nou model territorial i organitzatiu de la Justícia”, diu Carlos Lesmes en l'obertura de l'Any Judicial. El president del Poder Judicial reivindica la importància de la Justícia com a pilar fonamental de l'Estat de Dret i de la pròpia democràcia, com a instrument de lluita contra la delinqüència i com a factor de prosperitat. Lesmes subratlla que el judici del ‘procés’ “ha posat de manifest, una vegada més, el compromís dels nostres jutges amb la defensa dels valors de l'Estat de Dret proclamats per la Constitució”

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha reclamat avui a les Administracions, en l'acte d'obertura de l'Any Judicial que ha presidit el rei, “un esforç important per a prestar a la Justícia l'atenció que mereix” i escometre una reforma organitzativa “de caràcter integral”.

Durant la seva intervenció, Lesmes ha assenyalat que és necessari “invertir amb promptitud diners i talent per a implantar un nou model territorial i organitzatiu de la Justícia”, que deu ser dotada dels mitjans materials i personals que precisa “no com una reivindicació corporativa o interessada dels qui formem part d'ella, sinó com un dels eixos que han de permetre que el nostre Estat de Dret quedi definitivament vertebrat”.

El president del Poder Judicial ha advertit, no obstant això, que aquesta necessària reforma de la Justícia, per la seva envergadura i complexitat, “només pot ser abordada des d'un ampli acord polític”, i ha afegit que mentre això no es produeixi “difícilment es podrà rendibilitzar de manera real l'esforç inversor que es faci per part de les Administracions Públiques competents i difícilment podrem superar les actuals ineficiències”.

Entre aquestes, ha destacat les altes taxes de litigiosidad i el reduït nivell de despesa en polítiques de Justícia, que es tradueixen en una excessiva càrrega de treball en els òrgans judicials, “difícilment assumible amb els recursos disponibles” i en uns temps de resposta dels tribunals que, malgrat anar millorant, “encara no són satisfactoris”.

Lesmes també s'ha referit al “important problema organitzatiu”, derivat sobretot d'un mapa territorial de la Justícia que és avui el mateix que es va establir en 1834, i ha recordat que diferents Governs, de diferent signe polític, i el propi Consell General del Poder Judicial, han coincidit en la necessitat de reformar aquest model i apostar “per la concentració territorial i la col·legiació d'òrgans judicials”.

A més, ha reclamat que també es pari esment a factors “com l'element tecnològic, la millora del funcionament intern de les oficines judicials, la modernització dels mètodes de treball i, és clar, la definitiva actualització de les nostres normes processals, especialment quant a la sempre ajornada, però mai menys necessària, reforma integral del procés penal, amb el dictat d'una nova Llei d'Enjudiciament Criminal”.

El president del Suprem ha agregat que, en qualsevol cas, la Justícia espanyola també presenta importants fortaleses, ja que el nostre sistema “compleix àmpliament amb els requeriments més exigents de l'Estat de Dret”, garantint plenament els drets dels justiciables; i compta amb una Carrera Judicial “de gran qualitat, integrada per dones i homes altament qualificats, amb un elevadíssim nivell de formació i plenament compromesos amb la seva transcendental tasca”.

La importància de la Justícia

Durant el seu discurs, el president del TS i del CGPJ ha recalcat la importància que en el nostre Estat ha de tenir la Justícia no només com a valor, sinó també com a servei públic al servei dels ciutadans, per la qual cosa és necessari conjugar en ella “qualitat i celeritat”.

La Justícia –ha dit- és un “pilar fonamental de l'Estat de Dret i de la pròpia democràcia”, perquè aquesta “no existeix sense regles que ordenin el funcionament de les seves institucions i normes que garanteixin els drets civils i polítics i preservin la pròpia llibertat”.

Ha afegit que la Justícia és “la principal eina de la qual se serveix la societat per a garantir la supremacia de la llei i la tutela dels drets individuals i col·lectius”, i que són els jutges, a través del seu treball, els qui amb independència i responsabilitat garanteixen “la submissió de tots els poders públics a la Constitució i a la llei” i constitueixen el “bastió últim i definitiu” en la protecció i defensa dels drets i llibertats públiques.

El president del Poder Judicial ha assenyalat també que la Justícia és essencial per a la convivència social, en la mesura en què és “un instrument independent i neutral per a la resolució dels seus conflictes”; i per al desenvolupament econòmic, perquè una justícia “àgil” i “amb criteris clars i comprensibles” garanteix el nivell de seguretat jurídica que un país necessita per a atreure inversions i generar ocupació.

Corrupció i violència de gènere

Lesmes s'ha referit així mateix a la funció essencial de la Justícia en la lluita contra les més greus formes de delinqüència, “especialment aquelles que minen la confiança de la societat en les seves institucions, com és el cas de la corrupció, o aquelles que ens resulten especialment execrables, com la violència de gènere”.

Després de dir que la Justícia no és ni pot ser l'únic fre enfront de la corrupció, i que es precisen altres vies d'intervenció, particularment les preventives, el president del TS i del CGPJ ha subratllat no obstant això que la Justícia “és una eina necessària i imprescindible” en la lluita contra aquest fenomen delictiu.

Tampoc el problema de la violència de gènere “pot ser solucionat únicament des de la resposta penal”, ha dit Lesmes, que ha assenyalat que només des de l'educació en igualtat i la modificació d'estereotips socials serà possible eradicar aquesta xacra, “però mentrestant el sistema judicial ha d'estar preparat i dotat de mecanismes eficaços per a reaccionar amb la fermesa requerida, generant així confiança i seguretat tant en les víctimes com en la societat”.

El judici del “procés”, paradigma del treball dels tribunals

Durant la seva intervenció, el president del Tribunal Suprem ha dedicat paraules de reconeixement i gratitud als magistrats de la Sala Segona que en l'anomenat judici del “procés” han posat de manifest “una vegada més, el compromís dels nostres jutges amb la defensa dels valors de l'Estat de Dret proclamats per la Constitució”.

Lesmes ha fet extensiu el seu agraïment a totes les persones que, des de les seves respectives àrees de responsabilitat, “van fer possible el normal desenvolupament de la vista oral”, entre les quals ha inclòs a les parts en el procés, tant acusacions com defenses, “pel desenvolupament del seu treball, en el qual ha prevalgut la professionalitat i el rigor”.

El judici que va quedar vista per a sentència el passat 12 de juny, ha afirmat, “és el paradigma d'aquests milers de processos que se celebren tots els dies al nostre país, dirigits per jutges anònims, i que es construeixen sobre els pilars de la responsabilitat, dedicació, professionalitat i cerca constant de la protecció dels drets dels ciutadans, sense distingir entre grans i petits plets”.

Preservar les institucions

Carlos Lesmes ha finalitzat la seva intervenció recordant que el mandat del Consell General del Poder Judicial que presideix va expirar el mes de desembre passat, sense que les Corts Generals hagin escomès la seva renovació.

“Aquest retard constitueix una greu anomalia en el funcionament de les institucions i, si es prolonga, pot contribuir al descrèdit del propi òrgan de govern dels jutges. Per això, convé recordar que tots els poders públics tenen l'obligació de preservar les institucions com a base de la nostra convivència en pau i llibertat, vetllant per la seva constant legitimitat”, ha dit.

Lesmes ha afegit que el CGPJ “té assignada com a crucial tasca la de vetllar per la independència de jutges i magistrats, per la qual cosa no ha de veure's afeblit per causes que li són completament alienes” i ha agraït als vocals de l'òrgan que presideix el compromís i sentit del deure mostrat durant aquest període “perquè la nostra institució no deixi de complir en cap moment la missió que constitucionalment li ha estat assignada”.

 

Font: CGPJ


últimas noticias

La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia

07 NOV 2024

El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...


Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya

28 OCT 2024

Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...


Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


mostrar todas las noticias

NOTICIAS Y ACTUALIDAD



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

BÚSQUEDA DE INFORMACIÓN

CONTACTO / INFORMACIÓN LEGAL

© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475