Associacions i sindicats denuncien la manca de directrius clares i l'escassetat de mitjans de protecció
Passadissos buits i sales tancades. L'estat d'alarma ha transformat i enrarit l'ambient dels tribunals de justícia, que han passat de l'enrenou habitual a una calma relativa en tot just dues setmanes. Tot i la suspensió de terminis i procediments que ha decretat el Govern, els jutjats segueixen oberts per a tramitar, entre altres coses, denúncies, mesures cautelars i internaments urgents a la presó. Un servei essencial que, segons denuncien diferents col·lectius, s'està prestant sense comptar amb les més mínimes mesures de protecció contra el coronavirus i enmig de serioses dificultats organitzatives.
Javier Jordán, president de el sector de justícia de l'sindicat de funcionaris CSIF, assegura que en la majoria de seus falten mascaretes, guants i hidrogels, però, sobretot, directrius clares a l'hora d'evitar contagis entre treballadors i ciutadans. "S'estan vivint dies molt durs, de molt caos, perquè no sabem com hem d'actuar davant aquesta situació excepcional", lamenta. La presidenta de l'Associació de Fiscals, Cristina Dexeus, confirma que no hi ha equips de prevenció, fonamentalment per al personal de guàrdia, que ha d'atendre cada dia "a persones que, precisament, no solen respectar les indicacions de les autoritats sanitàries. Tot i així, estem fent la nostra feina i no hi ha cap servei desatès ", remarca.
La setmana passada, el Ministeri de Justícia va acordar amb les comunitats autònomes una sèrie de normes de seguretat d'obligat compliment en tot el territori nacional. En concret, es va aprovar un protocol d'actuació davant de casos de contagi, es va ordenar la instal·lació de mampares i la desinfecció de totes les instal·lacions judicials. Javier Jordán valora positivament els esforços de Govern per "prendre el control de la situació", tot i que creu que les mesures arriben un mes tard i no aborden el problema de fons: la descoordinació entre el poder judicial i l'executiu. "Hauríem de tenir un protocol unificat perquè la malaltia ens afecta a tots per igual".
Els jutges decideixen
A la pràctica, són els jutges els que tenen l'última paraula. Fa dies que alguns van decidir atendre només a aquelles persones amb citació prèvia i realitzar videoconferències, perquè no es formin aglomeracions a les portes dels jutjats. Altres jutges, però, han optat per seguir celebrant compareixences presencials, en sales prou àmplies com per guardar la distància de seguretat de dos metres recomanada per les autoritats sanitàries. Aquesta diferència de criteris ha provocat ja diversos frecs i queixes per part d'advocats. Sense anar més lluny, el passat 16 de març, el Col·legi d'Advocats de Màlaga va decidir suspendre el torn d'ofici i el servei de guàrdia davant la negativa de diversos magistrats a prendre declaració a detinguts per via telemàtica des de la comissaria. Després de diversos advertències contra els lletrats insubmisos, l'Audiència Provincial de Màlaga finalment va cedir un dia més tard.
El degà de l'col·legi d'advocats, Francisco Lara, recalca que els lletrats i procuradors també formen part de l'engranatge judicial i que, a diferència dels jutges, no compten amb un espai propi als jutjats per realitzar-la amb seguretat en aquests moments. Així mateix,
destaca que hi ha molts detinguts per causes menors que haurien de ser notificats i posats en llibertat immediatament, en comptes de quedar-se al calabós durant hores. "No hi ha cap necessitat de posar en risc la salut dels detinguts ni la dels advocats. Molt menys per delictes nimis ".
El portaveu de l'associació judicial Francisco de Vitòria, Jorge Fernández Vaquero, entén que s'hauria de prioritzar l'atenció per internet, fins i tot, fent ús de mitjans alternatius com WhatsApp i Skype, "sempre que es respectin les garanties processals i l'advocat estigui d'acord ". En aquest sentit, reconeix que s'estan donant solucions molt dispars, però insisteix que la culpa la té el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), "que no ha donat les instruccions necessàries".
L'òrgan de govern dels jutges està a l'ull de l'huracà des de principis de mes. Primer per deixar en mans de cada jutjat la suspensió de les actuacions en plena expansió de virus, i després per paralitzar l'activitat judicial en els principals focus de la pandèmia, just unes hores abans que el Govern s'estengués la mesura a tots els partits judicials . Segons Ignacio González Vega, portaveu de Jutges per a la Democràcia, el CGPJ, ha tingut una resposta tardana i confusa que ha obligat els magistrats a prendre la iniciativa i improvisar. "Nosaltres, al costat d'altres associacions, hem demanat crear un gabinet de crisi, però han rebutjat la nostra proposta", afirma.
Serveis mínims
A l'marge de la gestió judicial de l'emergència sanitària, des de Comissions Obreres (CC OO) també qüestionen la dinàmica de treball. El seu portaveu, Luis Calero, explica que s'ha creat un sistema presencial per atendre els serveis urgents i un sistema de reserva o disposició per a la resta dels assumptes. En total hi ha al voltant de 5.000 funcionaris rotant constantment perquè els jutjats estiguin oberts les 24 hores del dia, set dies a la setmana, fet que suposa uns serveis mínims de l'10,9%. El problema, des del seu punt de vista, és que alguns serveis essencials han caigut en picat per l'impacte de la quarantena i hi ha jutjats de guàrdia que estan sobredimensionats, sobretot, els que estan situats en ciutats petites. "Hi ha funcionaris que es passen tot el matí esperant que els entri treball, i això és surrealista en un moment com l'actual", relata Calero.
Tant CCOO com CSIF proposen reduir a l'mínim el nombre de persones que treballaran físicament i, amb això, el risc de contagis. En aquesta línia, apunten que els funcionaris podrien fer un gran nombre de tasques des de casa, però indiquen que el sistema judicial no està pensat ni preparat actualment per al teletreball. De moment, el Ministeri de Justícia ha repartit 4.000 ordinadors portàtils entre jutges, fiscals i lletrats de l'Administració de Justícia (dels antics secretaris judicials). A més, la Subdirecció de Noves Tecnologies treballa per ampliar el nombre d'aplicacions disponibles en l'entorn virtual i reforçar el servei d'atenció a l'usuari per resoldre incidències i consultes tècniques.
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.