El Consell General de Procuradors d'Espanya (CGPE) s'ha apuntat un important punt amb la sentència del Tribunal Suprem que reconeix el dret dels procuradors a exercir com a advocats, si així ho decideixen, havent cursat el convenient Màster d'Accés.
La norma vigent fins ara establia que els advocats sí que podien canviar de professió i exercir de procuradors. No obstant això, els procuradors devien, a més, realitzar un curs de capacitació professional addicional, per a exercir d'advocats.
La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, en la seva sentència 6114/2024, ha declarat nul el Reial decret 64/2023, que regulava l'accés a les professions d'advocat i procurador. Per ser discriminatori.
Dos aspectes clau d'aquesta sentència són el test de proporcionalitat i la cerca d'equiparació entre totes dues professions.
El test de proporcionalitat és un mecanisme normatiu establert per la Directiva (UE) 2018/958 i la seva transposició a Espanya mitjançant el Reial decret 472/2021.
La seva finalitat era la de garantir que qualsevol regulació que afecti l'accés o exercici d'una professió regulada (com a advocat o procurador) compleixi amb els principis de necessitat, adequació i proporcionalitat estricta
En la seva sentència, el tribunal del cas, compost pels magistrats José Manuel Bandrés Sánchez-Cruzat, president, Eduardo Calvo Rojas, José María del Reg Valledor, ponent, Diego Córdoba Castroverde i Isaac Merino Jara, conclou que no es va realitzar el test de proporcionalitat, imprescindible, ja que el Reial decret va introduir canvis substancials com la unificació d'accés a la professions d'advocat i procurador.
En aquesta normativa es van imposar requisits addicionals als procuradors per a accedir a l'advocacia: Havien de realitzar un curs addicional de capacitació professional, abans esmentat. Aquest curs tenia com a objectiu que adquirissin competències específiques necessàries per a l'exercici de l'advocacia
OBLIGATS A SUPERAR UNA PROVA D'AVALUACIÓ SIMILAR A LA DELS ADVOCATS
A més, del curs, els procuradors estaven obligats a superar una prova d'avaluació que acredités la seva aptitud professional, prova que era similar a l'exigida als aspirants a advocats per a obtenir el títol professional.
Tant el curs com la prova havien de completar-se en un termini màxim de dos anys acadèmics des de l'entrada en vigor del Reial decret.
Si no complien amb aquests requisits dins del temps establert, els procuradors perdrien la possibilitat d'exercir com a advocats sota el nou règim.
Encara que el Reial decret 64/2023 buscava unificar l'accés a totes dues professions, va acabar regulant de manera desigual i desavantatjosa per als procuradors, conclou el Tribunal Suprem.
Aquestes mesures no sols generen un tracte asimètric, sinó que també contravenien el marc normatiu europeu i espanyol, la qual cosa ha portat a l'Alt Tribunal a declarar la nul·litat del Reial decret 64/2023.F
FONT: CONFILEGAL
Adeu, jutjats: una reforma que ho canvia tot
15 GEN 2025La justícia encara la major reorganització de la seva planta judicial en dècades; els funcionaris ...
La nova llei de justícia obliga les parts a negociar primer fora dels tribunals o seran sancionades
13 GEN 2025Només per als assumptes civils i mercantils, encara que siguin transfronterers Els subjectes que refusin ...
Bolaños ha destacat que el 2024 ha estat l'any de la major transformació de la justícia
02 GEN 2025●En el balanç de l'any, el ministre ha posat en valor els importants avanços en matèria de ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.