Dolores Delgado s'ha presentat com una “ministra de trinxera” gens més rebre la cartera de Justícia de mans del seu antecessor Rafael Catalá. La nova titular, fiscal veterana en la lluita antiterrorista, haurà de fer front a un mandat breu però complex, amb molts assumptes pendents que no li permetran un aterratge suau.
D'una banda, haurà de recollir el testimoni en l'impuls d'iniciatives legislatives clau, com la Llei Orgànica del Dret de Defensa o la reforma del procés penal. Sobre la seva taula també es troben les reivindicacions dels operadors jurídics, que reclamen la millora de les seves condicions laborals i avanços en la modernització de jutjats i tribunals. Delgado, que ha anunciat que prioritzarà l'escolta a les víctimes, té a més el repte de rebaixar el clima de preocupació ciutadana per la Justícia i la violència de gènere, que s'ha disparat en l'últim baròmetre del CIS, sota l'influx de la sentència de la Rajada.
Agenda reformista
A l'apartat de reformes legislativa, Delgado arriba al Ministeri amb una sèrie de tasques pendents. La ministra ha de decidir com afrontar les normes en tràmit, com la Llei Orgànica del Dret de Defensa, una norma que pretén recollir els drets i deures dels advocats, així com els de els ciutadans que sol·liciten els serveis d'un lletrat. Un altre avantprojecte en marxa és el de la reforma de l'accés i exercici de les professions d'advocat i procurador.
La reforma dels delictes contra la contra la llibertat sexual, sobre la qual ja està treballant la secció penal de la Comissió General de Codificació, que passa a presidir Delgado, és un altre dels assumptes delicats del seu mandat. El Codi Penal també podria ser reformat com a conseqüència de la modificació de la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la violència de gènere de l'any 2004, que va deixar pendent el PP i que el Govern de Sánchez ja ha anunciat que assumirà com a primera mesura de les 268 vinculades al Pacte contra la Violència de Gènere.
Dels projectes de Justícia prevists en el full de ruta de Catalá per al segon semestre de 2018, un dels més complicats és treure endavant la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que dóna llum verda a la figura del fiscal instructor. Això obligaria a revisar l'Estatut Orgànic del ministeri públic, per dotar-li de suficient autonomia. El gabinet de Catalá també treballava en un nou Codi de Comerç que modernitzés el dret espanyol en matèria d'obligacions i contractes. A això se suma un text refós de la llei concursal i una reforma del registre mercantil.
Rebaixar la conflictivitat en el sector
L'esforç assumit als Pressupostos de l'Estat podria resultar insuficient per satisfer les demandes econòmiques que jutges, fiscals i altres treballadors de la Justícia. Delgado, que va recolzar les protestes dels últims mesos, haurà de fer equilibris entre l'escàs marge de maniobra que li dóna la situació política i un llistat de reclamacions va més enllà de millores retributives i inclou mesures laborals i de millora i reforç de la independència judicial. No només jutges i fiscals exigeixen un augment de sou, els Lletrats de l'Administració de Justícia ja havien anunciat mobilitzacions i aturs per fer sentir les seves peticions sobre salari i càrrega de treball abans de produir-se el relleu en el ministeri. A més, Catalá s'havia compromès a una pujada del 30% dels barems del torn d'ofici.
Font: Cincodías