La Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats debat aquest dimarts, a les 16.30 hores, el projecte de llei presentat pel Govern per a modificar l'accés a les professions d'advocat i procurador per a adaptar la legislació espanyola al dret europeu.
La proposta de l'Executiu, que es va aprovar mitjançant acord del Consell de Ministres en la seva sessió de data 8 de setembre de 2020 –en el marc del Pla Anual Normatiu 2020–, estableix reformes mitjançant tres articles que es completen amb tres disposicions transitòries.
En concret, contempla canvis en tres textos legals: la Llei 34/2006 sobre l'accés a les professions d'advocat i procurador dels tribunals, la Llei 2/2007 de societats professionals, i el Reial decret llei 5/2010, pel qual s'amplia la vigència de determinades mesures econòmiques de caràcter temporal.
La iniciativa cerca donar una «resposta integral i coherent» a les objeccions que la Comissió Europea ha formulat respecte del model vigent que concerneixen a l'accés i a les condicions de l'exercici de les professions d'Advocat i Procurador dels Tribunals i senyaladament a la interacció entre l'una i l'altra.
«ACOMODAR» LA LEGISLACIÓ A EUROPA
Segons precisa el Govern en el projecte de llei, es tracta de «acomodar» la legislació espanyola a les previsions del dret europeu relativa a serveis en el mercat interior, la qual cosa es concreta en aquesta proposta normativa que incideix sobre tres àmbits concrets d'actuació: el relatiu a l'existència d'una reserva d'activitat per a l'exercici de la procura; el de la prohibició de les societats de caràcter multidisciplinari, que puguin abastar la procura i l'advocacia; i la modificació del sistema d'aranzels.
En el cas de la reserva d'activitat per a l'exercici de la procura, es proposa la seva flexibilització per a permetre que també els advocats puguin assumir la representació tècnica de les parts i desenvolupar la resta de les funcions que són pròpies dels procuradors –encara que no de manera simultània a l'exercici de la professió d'advocat–.
Sobre la prohibició de les societats de caràcter multidisciplinari, amb aquesta reforma les societats d'advocats podran incorporar procuradors com a socis professionals, igual que les societats de procuradors podran incorporar advocats, preservant cadascun les seves competències, responsabilitats i obligacions pròpies.
«Es tracta d'una gran reforma que busca dinamitzar un mercat saturat, permetent estalviar costos a advocats i procuradors», destaca la proposta.
CANVI DEL SISTEMA D'ARANZELS
En el cas de la modificació del sistema d'aranzels, la proposició de l'Executiu pretén ampliar la vigència de determinades mesures econòmiques de caràcter temporal i, específicament, «cerca fixar un màxim de 75.000 euros com a quantia global dels drets reportats per un procurador en un mateix assumpte», establint, al seu torn, que «el sistema aranzelari dels procuradors no podrà fixar un límit mínim».
L'elaboració i aprovació de l'avantprojecte de llei que reforma les condicions d'accés i exercici de les professions d'advocat i procurador es va recordar al gener de 2018, durant el Govern de Mariano Rajoy, en resposta a la directiva europea del 12 de desembre de 2006, relativa a serveis en el mercat interior.
Els judicis 'expressos' per a desallotjar als 'okupes' entren en vigor aquest dijous
01 ABR 2025Els judicis ràpids per a desallotjar als okupes començaran a celebrar-se a partir del 3 d'abril, ...
La nova Llei d'Eficiència Organitzativa redefineix el paper del procurador: més competències, més solucions
31 MAR 2025Dos procuradors, Óscar Alonso García, José Antonio Fandiño i un lletrat de ...
Un recurs contenciós davant el Suprem posa en dubte el Reial decret sobre aranzels dels procuradors
25 MAR 2025La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem examina en aquests dies un recurs contenciós ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.