El president del Consell General de Procuradors, Juan Carlos Estévez, ha incidit en la necessitat de canviar el model de planta i demarcació judicial d'Espanya "que data del S.XIX, amb alguns pegats". I ha insistit en "cal deixar d'utilitzar aquesta qüestió com a arma política" i "els únics que pot resoldre aquest problema són vostès".
"La realitat és que a Espanya tenim una justícia de primera i de segona, depèn on resideixi un perquè tingui un jutjat especialitzat, ràpid, segur i amb un jutge especialitzat al fet que no tingui gens d'això".
Així ho ha expressat Juan Carlos Estévez davant la Subcomissió de Justícia del Congrés dels Diputats, on ha intervingut en relació amb l'estudi i la definició d'una Estratègia Nacional de Justícia, per exposar els punts que són més importants en aquesta matèria per la procura.
En la seva intervenció ha volgut diferenciar entre "macro justícia" i "micro justícia". Entenent per "macro justícia" tot allò que ens preocupa a tots nosaltres, els que vivim en aquest món. Es tracta de qüestions que solen tenir "una càrrega ideològica o política".
Mentre que, segons Estévez," la "micro justícia" és allò que interessa als ciutadans, què hi ha del meu? Com va el meu plet?". És a dir, "la labor diària del procés en els jutjats".
"El principal problema de la justícia és l'execució"
Per a Estévez "el principal problema de la justícia és l'execució perquè en gairebé tots els països hi ha agents d'execució, persones especialitzades a dur a terme el procés d'execució i a Espanya no".
"Crec que és el moment d'atribuir a una professió com és la mi a -els procuradors- l'encàrrec de l'execució, sempre sota la dependència i tutela judicial del lletrat de l'Administració de Justícia".
"Limitar, però no eliminar els aforamientos"
En aquest sentit, Estévez ha apostat per "limitar, però no eliminar els aforamientos ", especialment els relatius als diputats, que es poden veure afectats per l'exercici de "l'acció popular, que se sol utilitzar com a arma política pels partits".
I ha estat molt contundent en afirmar que "mentre existeixi l'acció popular han d'existir els aforamientos". " El aforamiento no és un privilegi, fins i tot podria ser una càrrega “, ha remarcat.
Politització de la Justícia
La ciutadania té una percepció que la justícia està polititzada. "Pinso personalment que justícia no està polititzada", ha assegurat.
Aquesta sensació de politització neix de l'associacionisme judicial, en crear-se una sèrie d'associacions titllades d'un color polític. I això ve complicant-se amb els nomenaments que es fan des d'aquesta Càmera o des del Senat. I segueix complicant-se amb els mitjans de comunicació (quan incideixen en aquesta qüestió i ens posen en la portada d'un periòdic la composició del Tribunal Constitucional o del Consell General del Poder Judicial, amb caparrons i noms i cognoms i dient el que va a votar l'endemà sobre una qüestió, cadascun d'ells). I el dur i el trist és gairebé sempre encerten", segons Estévez.
Nomenaments dels vocals CGPJ
Ha assegurat que abans un fervent defensor que els jutges d'adscripció judicial anessin triats pels propis jutges, però "el pas del temps m'ha fet canviar d'opinió".
"Mentre segueixin manant les associacions, que són les que promocionen o patrocinen el nomenament d'aquests jutges, crec que no solucionaríem el problema", segons el president de la procura.
Això sí, ha ressaltat que els dins 8 vocals de reconegut prestigi "haurien d'estar representades totes les professions jurídiques, excepte els jutges". Aquests ja estan representats en els dotze vocals judicials".
Transformació digital
Finalment, el president dels procuradors ha recordat que des del col·lectiu porten " molts anys invertint esforç i diners" en la transformació digital de la justícia, un aspecte que considera "essencial".
I aquí ha criticat que "algunes empreses tecnològiques han guanyat molts diners amb els sistemes tecnològics de les diferents Comunitats Autònomes. I això ens ha portat a la Torre de Babel en la qual estem".
"Lexnet no és el nirvana del justiciable ni dels professionals, però sí és una eina", ha conclòs
Els judicis 'expressos' per a desallotjar als 'okupes' entren en vigor aquest dijous
01 ABR 2025Els judicis ràpids per a desallotjar als okupes començaran a celebrar-se a partir del 3 d'abril, ...
La nova Llei d'Eficiència Organitzativa redefineix el paper del procurador: més competències, més solucions
31 MAR 2025Dos procuradors, Óscar Alonso García, José Antonio Fandiño i un lletrat de ...
Un recurs contenciós davant el Suprem posa en dubte el Reial decret sobre aranzels dels procuradors
25 MAR 2025La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem examina en aquests dies un recurs contenciós ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.