Els experts que participaran com a ponents en el Congrés Concursal de Lefebvre que se celebra el 29 de setembre han analitzat en Expansió els canvis que suposa per a les empreses l'aprovació de la nova llei concursal que entrarà en vigor a la fi d'aquest mes després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
La recentment aprovada llei concursal obre un nou paradigma per als empresaris que hauran d'estar preparats per a no perdre el pols del seu negoci per la paralització de l'economia, la inflació o les crisis d'energia i subministraments. Els especialistes de l'àrea Concursal recomanen anticipació, autodiagnòstic i mesures per a evitar escenaris concursals. Així apareix reflectit en el diari Expansió en l'article “Els canvis que porta per a les empreses la nova llei concursal” en el qual s'analitzen aspectes positius i negatius de la normativa que entrarà en vigor a la fi d'aquest mes de setembre.
Lefebvre celebra el Congrés Concursal 2022 el 29 de setembre en el qual els experts analitzaran les principals línies de la reforma concursal obligades per la Directiva 1023/2019 de la UE.
D'acord amb l'anàlisi d'aquesta publicació una de les principals claus de la nova llei concursal es troba en “el criteri que empraran els magistrats en la seva aplicació a partir de l'entrada en vigor”. Els agents jurídics de l'àrea Concursal poden conèixer els aspectes rellevants en la citada aplicació de la norma amb l'anàlisi detallada que es realitzarà el 29 de setembre en el Congrés Concursal de Lefebvre i que està dirigit per María Teresa Enciso Alonso-Muñumer, catedràtica de Dret Mercantil de la URJC.
Exoneració del patrimoni
En l'apartat sobre plans de reestructuració, José María Fernández Seijo, magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona, opina que els nous acords de reestructuració “incrementen la participació dels creditors, amplien els terminis de negociació i organitzen als creditors conforme a grups d'interessos”. A més, Luis Miguel Sánchez Vel, director d'Assessoria Jurídica en Banc Santander, subratlla que “ja no és imprescindible que el deutor satisfaci un percentatge concret del seu patrimoni per a aconseguir aquesta exoneració”.
Cultura concursal
Des de ONTIER, José Luis Luna García, explica que es podrà restructurar deute de tota mena, i que serà possible “restructurar deute públic i comercial, fins i tot passiu contingent i deutes condicionats”. Per a Cruz Amado, Deloitte Legal, és important subratllar que per a afavorir els mecanismes preconcursals haurà de fomentar-se “la cultura concursal”, amb la importància de la “anticipació” per a garantir la viabilitat empresarial. En opinió de Javier Castresana, Allen & Overy, amb la reforma s'han aconseguit uns “mecanismes preconcursals de gran flexibilitat i eficàcia, sempre que s'usin en el moment adequat”.
Quant al nou sistema d'insolvència, Javier Zuloaga, KPMG Advocats, destaca que la normativa per als “processos de micropimes, agilitza i simplifica els procediments, intentant prevenir que s'eternitzin en els jutjats”. I Carlos Zaldua Arrese, Auren Concursal, reconeix que amb la reforma, “els empresaris o persones físiques insolvents poden veure exonerades els seus deutes després d'un període de temps raonable, afavorint la segona oportunitat”.
Intervenció judicial
És Fernández Seijo qui planteja alguns dubtes sobre la supervisió de l'Expert en reestructuració, una figura que el magistrat qualifica com “molt nova” i amb un perfil “molt ambigu”. Mentre Luis Miguel Sánchez Vel, qualifica la intervenció judicial prevista com a “vital” vetllant per la protecció dels drets del deutor, creditors i fins i tot socis. D'altra banda, relaciona aspectes que, en la seva opinió, han afegit “dificultat i incertesa” amb l'enduriment dels requisits per a apreciar la bona fe del deutor que pretengui accedir a aquest mecanisme, així com la “ampliació del llistat dels crèdits” que no podran disposar d'aquest benefici.
Respecte a la segona oportunitat, els experts prefereixen esperar les decisions d'empreses insolvents. En aquest sentit, Fernández Seijo, ponent en el Congrés Concursal de Lefebvre, qualifica el nou marc legal com “molt més sever”. Amb la Llei Concursal aprovada, els crèdits que es poguessin perdonar “es redueixen”. En la seva opinió, “el dret de defensa queda afeblit, es minimitza la intervenció de l'administrador concursal, i es desordena de nou la normativa concursal”. Conclou que la reforma endureix la “possibilitat d'accedir a la segona oportunitat, impedint l'exoneració del crèdit publico, excepte en una quantitat simbòlica”.
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.