Acceso área privada colegiados


Introduzca sus datos de acceso:


¿Ha olvidado su contraseña?

MENÚ
INFORMACIÓN DE SEDES

Noticias y actualidad


El TSJB i el Govern impulsen l'ús del català en l'administració de justícia

Notícies Jurídiques


15 GEN 2024

 

El TSJB i el Govern, a través del Institut d’ Estudis Balearics, volen rellançar la campanya perquè el català s'utilitzi com a llengua en l'administració de justícia a Balears. Aquesta campanya de promoció de la llengua pròpia es va iniciar fa dos anys, amb pocs resultats, però ara s'impulsa a través de noves iniciatives, entre les quals destaca un curs especialitzat de formació per a jutges i magistrats, que els permeti millorar el seu domini de la llengua catalana per a poder després escriure les seves resolucions en aquesta llengua.

Aquesta campanya compta amb el suport de la OCB i de tots els col·legis dels operadors jurídics, com són el d'advocats, procuradors, graduats socials, notaris i registradors de la propietat.

Carlos Gómez, president del TSJB, va reconèixer que l'ús de la llengua catalana en el desenvolupament de l'administració de justícia a les illes és molt minoritari. De fet, d'una plantilla de 140 jutges, només dos d'ells escriuen habitualment les seves resolucions en català. En la fiscalia, en canvi, mai s'utilitza la llengua pròpia per a elaborar els escrits. Existeix un estudi elaborat per l'Obra Cultural, que detalla que en 20 anys s'han dictat a Balears 2741 resolucions en català, la qual cosa representa un percentatge mínim del 2,27 per cent. Gómez va assenyalar que els ciutadans han de saber que es poden dirigir a l'administració de justícia en català i que no rebran cap mena de rebuig per això.

Llorenç Perelló, el director de Estudis Balearics, va explicar que l'objectiu de rellançar aquest programa és millorar la formació de la llengua catalana. Per això, un dels cursos va dirigit sobretot als jutges i magistrats, per a ensenyar-los a tenir un millor domini de la llengua. Es preveu que aquest curs es pugui impartir en totes les illes.

També està previst altres cursos de formació de català per a funcionaris, tant autonòmics, com a locals, dirigits sobretot als llicenciats en dret, perquè puguin manejar menor els termes jurídics en la llengua pròpia de les illes.

Així mateix, Estudis Balearics llançarà un pla pilot, en un determinat partit judicial de les illes, que encara està per determinar, en el qual un lingüista de català sigui present en el jutjat perquè pugui treballar amb el persona que precisi la seva ajuda.

Una altra de les iniciatives d'aquesta campanya és que es crea un servei d'assessorament, que consistirà en una bústia de correu electrònic, on es podran sol·licitar que es resolguin els dubtes lingüístics, així com ajuda per a traduir textos judicials que no siguin molt extensos.

Els jutges, segons va recordar el president del TSJB, compten amb llibre de vocabulari jurídic, que compta amb 6.000 termes i que va ser elaborat per professors de Catalunya i de Valecia. Gómez va reconèixer que hi ha molt pocs jutges que sàpiguen expressar-se per escrit en català, a causa de la falta de nivell, per la qual cosa d'aquesta manera s'explica el baix percentatge de magistrats que redacten les seves resolucions en la llengua pròpia. Així mateix, va recordar que tot ciutadà té dret a utilitzar la seva llengua pròpia quan acudeix a un jutjat i que cap jutge pot prohibir-li aquest dret.

Per part seva, el degà dels procuradors, Frederic Ruiz, va assenyalar que no sols s'haurien d'escriure les sentències en català, sinó que també s'hauria d'utilitzar en tots els documents que es redacten durant la tramitació d'un plet. Ruiz va recordar que tots els models que s'utilitzen en els jutjats, en dependre l'administració judicial de Balears del Ministeri de Justícia, atès que les competències no estan transferides, tots ells estan escrits en castellà. El procurador va aprofitar l'oportunitat de reivindicar que tots aquests models d'escrits que s'utilitzen habitualment en el jutjat es redactin en català, de tal manera que pugui facilitar l'ús habitual d'aquesta llengua en el dia a dia de l'administració de justícia.

Font:diariodemallorca.es


 

 


últimas noticias

La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia

07 NOV 2024

El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...


Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya

28 OCT 2024

Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...


Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


mostrar todas las noticias

NOTICIAS Y ACTUALIDAD



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

BÚSQUEDA DE INFORMACIÓN

CONTACTO / INFORMACIÓN LEGAL

© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475