Acceso área privada colegiados


Introduzca sus datos de acceso:


¿Ha olvidado su contraseña?

MENÚ
INFORMACIÓN DE SEDES

Noticias y actualidad


ARTICLE D'OPINIÓ EN ABC: PACTES I ACORDS EN JUSTÍCIA; PER JOAN C. ESTÉVEZ FERNÁNDEZ-NOVOA, PRESIDENT DEL CONSELL GENERAL DE PROCURADORS D'ESPANYA

Notícies Jurídiques


26 JUN 2019

 

En uns dies tindrà lloc l'obertura solemne de la XIII Legislatura, i amb això temps de projectes i esperança. En un país tan necessitat d'acords, resulta difícilment comprensible per a la ciutadania l'escassetat d'aquests. I de tots és sabut, perquè això sí que ho practiquen els partits polítics, que el que no s'acordi al principi de la legislatura, malament es farà més endavant. I és que a Espanya estem, gairebé constantment, en període electoral. I en períodes electorals no s'arriba a acords, màxima també compartida per totes les formacions polítiques. Per això, crec que és moment per a recordar i insistir en la cerca del tan anhelat Pacte d'Estat per a la Justícia. I si això no fos possible, almenys pactes puntuals sobre una sèrie de matèries respecte a les quals la nostra Justícia no està en condicions d'esperar més temps, perquè moltes d'elles han anat proposant-se, però mai aconseguint-se, durant les dues últimes dècades. Em referiré, molt succintament, a les quals considero inexcusables.

Existeix una percepció ciutadana que la Justícia està polititzada. Jo no ho crec, però el que pensa el poble com a sensació acaba transformant-se en realitat en més ocasions de les desitjades. És per això que, d'alguna manera, o millor dit, de diverses maneres, els nostres governants han de transmetre als ciutadans la sensació de que la separació de poders continua plenament vigent en el nostre Estat de Dret. Per a això, caldrà replantejar-se el sistema d'elecció dels vocals del Consell General de Poder Judicial, així com actualitzar les formes d'elecció de la Fiscalia General de l'Estat, del Tribunal Constitucional, etcètera. En aquest punt, també és necessària l'absoluta col·laboració dels mitjans de comunicació.

Haurà d'aconseguir-se un pacte relatiu a l'ús de les tecnologies en l'Administració de Justícia, sumant al mateix a tots els governs autonòmics, així com a les professions jurídiques. La tantes vegades debatuda i anunciada instrucció pel Ministeri Fiscal continua sent assignatura pendent d'un Govern darrere l'altre. En algun moment, caldrà definir les bases sobre aquesta matèria, i posar-se a treballar per a obtenir resultats. També ha arribat el moment d'aconseguir un acord que modernitzi la institució del aforamiento, equilibrant el mateix amb l'acció popular, perquè entenc que estan íntimament lligades, i no pot prendre's cap determinació sobre una qüestió sense considerar a l'altra. Ha arribat el moment de desenvolupar els pactes sobre igualtat i violència de gènere. Aquí, sí que s'han aconseguit alguns, especialment genèrics, però estem ja en el moment de l'acord sobre el desenvolupament específic de moltes mesures en aquesta matèria.

En contra de la creença generalitzada que la Justícia espanyola no funciona bé, haig d'afirmar que això no és així. Segur que és molt millorable, però, si ens comparem amb països avançats del nostre entorn, podem observar que Espanya està molt ben situada quant a qualitat de la nostra Justícia, i fins i tot la seva celeritat, sempre que ens referim al tràmit fins a sentència, perquè si ens endinsem en l'execució d'aquestes sentències, la situació varia notablement, i passem del cap del rànquing a llocs de cua. És per això que és ineludible una reforma de l'execució i un pacte sobre aquesta, prenent com a models els països del nostre entorn i els professionals que duen a terme aquesta execució en aquests països. A aquest efecte, és molt de destacar el model portuguès, que en molt poc temps ha passat a ser potser el més àgil i modern, utilitzant als sol·licitadors portuguesos com a protagonistes d'aquest canvi, en unió d'un ús eficaç de les tecnologies.

La mediació, tan desitjada i tan poc utilitzada, ha de ser també objecte d'acords que condueixin a una mentalització per a un ús més quotidià d'aquesta institució. Seria important aconseguir acord sobre la mentalització de les empreses espanyoles en l'ús del compliance, que ens permetria no quedar-nos enrere en relació amb els països veïns.

Si alguna vegada es plantejarà de nou la reforma de la llei de Planta i Demarcació, això hauria de passar per aconseguir acords, no solament entre les forces polítiques, sinó també amb els professionals de la Justícia, que necessàriament hauran de ser sentits. Finalment, necessitem la posada en marxa de la regulació per la qual venim sospirant advocats i procuradors, des de fa ja molt temps. Em refereixo a la Llei orgànica de la Defensa i Representació Processal, conceptes que han de ser clarament definits i regulats, ja que afecta directament a la seguretat jurídica. Ara és el moment també, d'avançar en aquesta matèria i arribar a acords.

Espero que aquestes paraules no es quedin reduïdes a una carta als Reis Mags i, ara que comencem un temps nou, sigui el moment d'abordar totes aquestes i moltes altres qüestions, que afavoreixin el creixement d'una millor opinió de la ciutadania sobre la Justícia espanyola i, la qual cosa és més important, un millor servei públic d'aquesta.

FONT: CGPE


últimas noticias

La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia

07 NOV 2024

El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...


Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya

28 OCT 2024

Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...


Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat

23 ABR 2024

La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...


mostrar todas las noticias

NOTICIAS Y ACTUALIDAD



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

BÚSQUEDA DE INFORMACIÓN

CONTACTO / INFORMACIÓN LEGAL

© 2024 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475