La nova ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha donat llum verda perquè s'acabi la “fusió” dels dos esborranys de projecte de Llei d'Enjudiciament Criminal (LECRIM) que el PSOE va elaborar en 2011 i el PP en 2013.
Quan es va produir el canvi de Govern, el treball -realitzat per a Manuel Marchena, president de la Sala penal del Tribunal Suprem, Nicolás González Cuéllar, catedràtic de dret processal de la Universitat de Castella-la Manxa i advocat, i Víctor Bru Catena, catedràtic de Dret Processal de la Universitat Carlos III de Madrid-, estava molt avançat.
Amb prou feines restava una setmana per acabar-ho.
“Quan l'hagin acabat, tres dones juristes van a fer una lectura del resultat amb òptica i perspectiva de gènere, perquè la nova Llei d'Enjudiciament Criminal respongui al que esperem tots”, va explicar Delgado. En la mateixa línia que la futura fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ahir al Congrés, que va dir: “No vaig a fer creu i ratlla. Vaig a aprofitar el que s'ha fet fins ara”.
L'avantprojecte de Llei d'Enjudiciament Criminal de 2011 va ser elaborat per un grup d'experts impulsat pel llavors ministre de Justícia socialista, Francisco Caamaño, sota la direcció del Juan Carlos Camp, secretari d'Estat d'aquesta cartera. No va poder veure la llum per falta de consens i per l'avançament de les eleccions.
El segon projecte de codi processal penal es va materialitzar en 2013.
Va ser redactat per una comissió d'experts dirigida per Marchena, i de la qual formava part González-Cuéllar, sota el mandat del ministre de Justícia del PP, Alberto Ruiz-Gallardón.
Els tres experts, que al principi eren quatre -amb Pedro Crespo, fiscal de Sala del Suprem, membre de la Unió Progressista de Fiscals, qui es va sortir quan Confilegal va publicar la notícia-, es van repartir els dos projectes -no tan allunyades la una de l'altra- i estaven avançant cap a la versió final quan va ocórrer la moció de censura que va tirar del poder al Partit Popular.
El treball de fusió va ser encarregat per l'antecessor de Delgado en el Ministeri de Justícia, Rafael Catalá.
El fet que Delgado hagi donat llum verda al mateix té els millors auguris perquè finalment pugui ser aprovada al Congrés dels Diputats ja que és imprescindible el consens bàsic, almenys, dels dos principals partits.
Font: Confilegal
Els judicis 'expressos' per a desallotjar als 'okupes' entren en vigor aquest dijous
01 ABR 2025Els judicis ràpids per a desallotjar als okupes començaran a celebrar-se a partir del 3 d'abril, ...
La nova Llei d'Eficiència Organitzativa redefineix el paper del procurador: més competències, més solucions
31 MAR 2025Dos procuradors, Óscar Alonso García, José Antonio Fandiño i un lletrat de ...
Un recurs contenciós davant el Suprem posa en dubte el Reial decret sobre aranzels dels procuradors
25 MAR 2025La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem examina en aquests dies un recurs contenciós ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.