●En el balanç de l'any, el ministre ha posat en valor els importants avanços en matèria de digitalització, modernització i vocació social.
●Ha ressaltat la capacitat de diàleg i enteniment parlamentari del Govern, com mostren les 25 lleis aprovades, xifra que supera a la de qualsevol govern autonòmic.
El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha fet un balanç de l'últim any en què ha destacat les millores introduïdes i l'impuls reformista amb els quals el Govern pretén dotar al nostre país d'un sistema judicial més àgil, més pròxim i més eficaç.
Per a aconseguir-ho, les actuacions s'han centrat en tres grans eixos: digitalització, modernització i vocació social.
Normalització institucional
El ministre ha començat el seu balanç posant en valor la renovació del Consell General del Poder Judicial, després de cinc anys de bloqueig, que ha situat, a més, a una dona al capdavant del Tribunal Suprem, per primera vegada en la nostra història.
Digitalització
Es va posar en marxa amb la convalidació del Reial decret llei 6/2023, pedra angular de la digitalització del nostre Servei Públic de Justícia, que inclou, entre altres mesures, la possibilitat de celebrar vistes i actes processals per via telemàtica.
En aquesta norma s'emmarca també la creació de la Carpeta Justícia, una eina en línia que permet a la ciutadania, a les empreses i als professionals de l'àmbit judicial l'accés als serveis de l'Administració de Justícia, a qualsevol hora, els 365 dies de l'any.
Modernització
Bolaños ha destacat la recentment aprovada Llei d'Eficiència del Servei Públic de Justícia, que permetrà actualitzar l'estructura judicial del nostre país, adequant-la als estàndards del segle XXI. Així, per exemple, les Oficines de Justícia del Municipi facilitaran els tràmits judicials en qualsevol punt de la nostra geografia, mentre que la creació de Tribunals d'Instància permetrà adaptar les estructures judicials i la formació a les necessitats de cada territori. Finalment, els mitjans alternatius de solució de controvèrsies -com ara la mediació, la conciliació o l'arbitratge-, contribuiran a reduir la càrrega dels jutjats.
Vocació social
El ministre també ha destacat el paper de la Justícia com a servei públic i com a garant de drets i oportunitats.
En aquest punt, ha subratllat la rellevància de les Beques SERÉ, una eina que garanteix la igualtat d'oportunitats en l'accés als cossos més alts de l'Administració de Justícia, sense que la situació econòmica o social representi un obstacle per als qui desitgin desenvolupar la seva carrera en l'Administració. Des de la posada en marxa d'aquest programa, la partida pressupostària que l'Executiu destina a aquestes beques s'ha vist incrementada en un 400%, fins a aconseguir, en aquesta última edició, els 8 milions d'euros. L'objectiu del ministeri és que la seva quantia i el nombre de beneficiaris continuïn augmentant en 2025.
Un altre de les fites dels últims mesos ha estat l'aprovació de la Llei del Dret de Defensa, una norma pionera a la Unió Europea, i que es basa en el desenvolupament de l'article 24 de la nostra Constitució. En ella es consagra el dret de qualsevol ciutadà a obtenir informació de l'Administració de Justícia en un llenguatge clar i comprensible, i elimina els obstacles perquè els professionals de l'advocacia amb discapacitat puguin desenvolupar les seves funcions.
Balanç legislatiu del Govern
Bolaños ha posat en valor l'impuls legislatiu del Govern i la seva capacitat d'aconseguir majories en les Corts Generals. Així, gràcies a les 25 lleis aprovades -més que qualsevol parlament autonòmic, incloent aquells que compten amb majoria absoluta-, l'Executiu ha aconseguit retornar la normalitat institucional a Catalunya; assegurar el principi de paritat en l'àmbit públic i empresarial; o pal·liar les catastròfiques conseqüències de la *DANA amb la concessió de 16.000 milions d'euros.
Projectes per a 2025
Entre els avanços perfilats pel ministre per al 2025, cal destacar l'aposta per una nova Llei d'Enjudiciament Criminal, amb la finalitat de renovar la vigent, que data de 1882. Es tracta de reforma estructural en matèria penal que permetrà modernitzar i adequar al marc europeu una legislació pertanyent al segle XIX.
En definitiva, la renovació i la millora de l'Administració de Justícia és una prioritat per a l'Executiu, en atorgar-li la naturalesa de servei públic fonamental, del bon funcionament del qual depèn la reducció de desigualtats, el benestar de la ciutadania i el progrés del nostre país.
Font: Ministeri de Justícia
El Congrés aprova la modernització de l'estructura judicial espanyola: de 3.800 jutjats a 431 tribunals d'instància
14 NOV 2024La llei també crea les oficines de justícia en els municipis, que acostaran el servei públic de ...
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Palma 29 DE MARZO 2022 El día 31 de marzo de 2022 a las 19,30 horas se llevará a cabo el acto de ...
“Ya me conocen, saben de dónde vengo. Quiero decirles que estoy aquí para ustedes”. ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Todos los derechos reservados a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continuas navegando, consideramos que acepta su uso. Puedes obtener más información y configurar tus preferencias aquí. Configurar Cookies - Política de privacidad.