A jutges i fiscals se'ls va acabar la paciència. Set organitzacions professionals (quatre de jutges i magistrats i altres tres de fiscals) van acordar ahir dir prou i plantar-se davant el Ministeri de Justícia i el Consell del Poder Judicial (CGPJ). Per tercera vegada en democràcia, la judicatura amaga amb una vaga, aquesta vegada amb data concreta: el 22 de maig.
“La vaga podria no convocar-se si les negociacions amb el Ministeri de Justícia avancessin en la bona adreça”, matisava a Lawyerpress el portaveu de l'associació Jutgesses i Jutges per la Democràcia, Ignacio González Vega. Alguna cosa que sembla bastant difícil que succeeixi, a tenor del poc cas que tant el ministre Rafael Catalá com el president del CGPJ, Carlos Lesmes, han fet fins ara de les 14 propostes que les quatre associacions judicials van subscriure al juny de 2017.
A aquestes propostes s'han adherit les tres associacions de fiscals i més de 3.500 jutgesses i jutges dels 5.500 que conformen la carrera judicial a Espanya. Modernització de la Justícia, paralitzar la digitalització de la mateixa tal com està concebuda actualment, increment del nombre de jutges i fiscals, revisar les retribucions, fixació de les càrregues de treball, aprofundir en la independència del Ministeri Fiscal i canvi de model en els nomenaments judicials són algunes de les 14 propostes. Silenci per resposta per part de Justícia i del CGPJ.
“El balanç no pot ser més decebedor”, apunta el comunicat conjunt que han fet públic les set associacions professionals després de la reunió d'ahir dilluns. “El govern ha renunciat a incrementar el nombre de membre de la Carrera Judicial i Fiscal a fi d'anar equiparant-ho a la mitjana europea i no hi ha rastre de la racionalització de la planta judicial i fiscal, evitant així la precarització de les últimes promocions. Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que per llei deu reunir-se cada cinc anys amb l'objecte de reclamar les millores salarials que permetin recuperar les retallades dels últims vuit anys”.
A més, afegeix el comunicat, “el Consell General del Poder Judicial ha fet cas omís a la nostra proposta sobre nomenaments judicials, conforme a criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència”. Just quan ahir mateix, la secretària d'Estat de Justícia, Carmen Sánchez, defensava en el Senat la transparència del CGPJ a l'hora de nomenar als tres nous jutges del Tribunal Suprem el passat mes de gener (un d'ells, exsecretari d'Estat de Justícia amb Ruíz Gallardón, i un segon, exsenador del PP).
Consensos impossibles
Els grups parlamentaris al Congrés tampoc surten ben parats. No és para menys: després d'un any de treball, la subcomissió que ha vist passar desenes de compareixents per recaptar totes les opinions i elaborar un Pacte d'Estat per a la Justícia ha quedat en paper mullat. “No hi ha un compromís ferm dels grups parlamentaris per aconseguir un Pacte d'Estat per la Justícia després del fracàs de la Subcomissió creada a aquest efecte”, resa el comunicat.
Primer va ser Podemos qui va abandonar la subcomissió en l'etapa ja d'elaboració de conclusions, al·legant que els dos partits majoritaris (PP i PSOE) solament buscaven canvis estètics i no transformacions de fons. Després d'ells, va ser Ciutadans qui es va aixecar de la taula perquè, van argumentar, populars i socialistes es negaven a canviar el sistema vigent d'elecció dels membres del CGPJ, alguna cosa irrenunciable per al partit d'Albert Rivera.
El passat dia 1 de març, es va celebrar l'última reunió de la subcomissió sense que hi hagués el quòrum suficient per pactar, almenys, algunes mesures consensuades. A partir d'aquí, s'han tirat la culpa uns a uns altres en un espectacle que, per a les associacions professionals, és lamentable.
Així les coses, i sense resposta concreta del Ministeri de Justícia a les seves reclamacions, jutges i fiscals han pactat un calendari de mobilitzacions i el que ells criden “mesures de conflicte”. Les mesures van in crescendo, des de la lectura de les propostes el proper 5 d'abril a les seus judicials de tot el país, fins a la vaga del dia 22 de maig si no hi ha avanços en la negociació. Entre mitjanes, una concentració a Madrid el 14 d'abril i aturs parcials de 12 a 13 tots els dijous durant un mes.
Les set associacions professionals convocants són l'Associació Professional de la Magistratura; Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitòria; Jutges i Jutgesses per a la Democràcia; Fòrum Judicial Independent; Associació de Fiscals; Unió Progressista de Fiscals; i Associació Professional i Independent de Fiscals.
Fuente: lawyerpress notícies
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.