Els judicis ràpids per a desallotjar als okupes començaran a celebrar-se a partir del 3 d'abril, data en la qual entra en vigor la Llei d'Eficiència de la Justícia, publicada al gener en el BOE. No obstant això, la norma es caracteritza per realitzar una reestructuració completa de l'organització de la Justícia i l'obligació d'intentar una negociació extrajudicial abans d'arribar als tribunals per a alleugerir la càrrega de treball. Encara que també porta altres canvis com la protecció enfront de l'acomiadament dels treballadors amb jornada adaptada o l'obligació de demanar permís als veïns per a posar un pis turístic. Aquestes són les novetats legals a partir del dijous.
Judicis 'expressos'
La norma va modificar la Llei d'Enjudiciament criminal per a permetre celebrar judicis expressos per a okupes. Concretament, s'inclou el delicte d'usurpació d'habitatge (quan algú ocupa un immoble en el qual no viu el seu propietari) i el de violació de domicili (quan s'entra a un immoble en el qual sí que viu la persona) en el procediment abreujat. Això significa que els terminis de tramitació s'escurcen i, una vegada el jutge disposi de tota la documentació necessària, podrà celebrar el judici en quinze dies.
Aquest procediment abreujat no afectarà aquells inquilins que deixen de pagar la renda o que romanen en l'habitatge una vegada finalitza el contracte de lloguer.
Negociació extrajudicial
Els ciutadans o empreses amb conflictes en matèria civil o mercantil estaran obligats a acudir a mitjans adequats de solució de controvèrsies (MASC, per les seves sigles) per a dur a terme una negociació per a intentar arribar a un acord abans d'acudir als tribunals. De fet, si no ho fan podran ser sancionats. Aquests mitjans de resolució podran ser des d'una negociació directa sense advocats, la mediació, la conciliació, un arbitratge, l'opinió d'un tercer neutral o una oferta vinculant confidencial, entre altres. Queden fora d'aquestes negociacions conflictes en matèria laboral com els acomiadaments, també els de matèria concursal, penal, tots els que impliquin una Administració pública, a menors o concerneixin a drets fonamentals.
Pisos turístics
La Llei d'Eficiència a la Justícia obliga a partir d'aquest dijous a tots els amos que vulguin destinar el seu habitatge a una activitat turística a demanar primer permís a la comunitat de propietaris. Per a poder destinar l'immoble a apartament vacacional necessitarà l'aval de tres cinquenes parts dels veïns. Així mateix, el president també podrà demanar a aquells pisos turístics que operin sense llicència municipal que cessin l'activitat.
Clàusules hipotecàries
Aquesta obligació d'intentar arribar a un acord abans de litigar també arriba als clients amb clàusules hipotecàries abusives. Els consumidors estaran obligats a reclamar davant la seva entitat financera abans d'acudir als tribunals o, en cas contrari, la demanda serà inadmitida.la norma retalla de tres mesos a un els temps que tenen les parts per a arribar a un acord des de la presentació de la queixa. Si el banc admet la reclamació, ha de lliurar al client un desglossament amb els diners a retornar més els interessos. Si aquest ho accepta, l'entitat haurà de declarar nul·les les clàusules abusives i retornar els diners en un mes. Si passa el termini i no el fa, s'incrementaran en vuit punts els interessos de demora i el consumidor és lliure per a acudir a la justícia.
Jornada adaptada
A partir d'aquest dijous s'esmena l'error introduït aquest estiu en la Llei de Paritat que va deixar desprotegits als treballadors que demanessin o estiguessin gaudint una adaptació de la jornada per a cuidar dels fills menors de 12 anys. Ara, la rescissió del contracte d'aquests empleats tornaran a ser nul·la.
Impagaments de nòmines
La llei modifica l'Estatut dels Treballadors per a delimitar per primera vegada quants impagaments de la nòmina ha de cometre l'empresa perquè el treballador pugui deixar el seu ús i tenir dret a indemnització i atur. Segons el canvi, els empleats que visquin un retard del salari de 15 dies i ja portin acumulats tres impagaments l'any, encara que no siguin consecutius, podran abandonar el seu lloc. També podran fer-ho aquells que sofreixin retards (no deutes) en el pagament de la nòmina durant sis mesos, encara que no siguin consecutius.
Fi de la Golden Visa
S'elimina per complet la 'Golden visa'. Aquesta mesura es va crear en 2013 amb l'objectiu d'atreure la inversió estrangera a canvi que aquests ciutadans aconseguissin la residència espanyola. Les inversions per a aconseguir aquest visat daurat eren comprar habitatges de més de 500.000 euros, invertir en dipòsits bancaris, accions, deute públic o en projectes d'innovació o que generin ocupació.
Sentències orals
La llei permet per primera vegada que els jutges dictin sentències orals en tota les jurisdiccions (civil, social, penal i contenciós-administratiu). La mesura busca agilitzar i facilitar la resolució de plets, regulant-se com una eina que pugui ser usada pel jutge segons les circumstàncies concretes del cas. Les sentències quedaran gravades en el suport audiovisual de l'acte i es documentaran posteriorment.
Tribunals d'Instància des de juliol
Una de les principals novetats de la Llei d'Eficiència de la Justícia -juntament amb la posada en marxa dels mitjans adequats de solució de controvèrsies (MASC)-, és la creació de Tribunals d'Instància en cada partit judicial (conjunt de municipis d'una mateixa província que comparteixen jutjats). Amb la nova norma hi haurà un Tribunal d'Instància i els actuals Jutjats d'aquests territoris, ja siguin d'Instància, Instrucció o Violència sobre la Dona, passaran a convertir-se en seccions especialitzades en cadascuna de les seves matèries d'aquest Tribunal.
Aquesta transformació dels Jutjats en seccions es farà de manera escalonada entre l'1 de juliol i el 31 de desembre de 2025. Aquest Tribunal tindrà un president i cada secció que l'integra (si són més de dues) també. Podrà haver-hi junta de jutges de seccions per a acordar criteris.
Cada Tribunal d'Instància tindrà una Oficina Judicial que li donarà suport. A més, desapareixen els Jutjats de pau dels municipis, que passen a convertir-se en oficines judicials de cadascuna de les localitats.
Font:eleconomista.es
La nova Llei d'Eficiència Organitzativa redefineix el paper del procurador: més competències, més solucions
31 MAR 2025Dos procuradors, Óscar Alonso García, José Antonio Fandiño i un lletrat de ...
Un recurs contenciós davant el Suprem posa en dubte el Reial decret sobre aranzels dels procuradors
25 MAR 2025La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem examina en aquests dies un recurs contenciós ...
El CGPE celebrará una jornada sobre la nueva Ley Orgánica de Eficiencia del Servicio Público de Justicia
24 MAR 2025Dijous que ve 27 de març, el Consell General de Procuradors d'Espanya (CGPE) celebrarà en la seva ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2025 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.