“Per a aconseguir tancar definitivament el tema de la incompatibilitat amb l'advocacia, hem hagut de cedir en el terreny dels aranzels”
Juan Carlos Estévez va ser reelegit president del Consell General dels Procuradors per un nou període de quatre anys el passat 20 de novembre. Feliç per revalidar la confiança dels seus companys, Estévez mira cap endavant alleujat per saber pròxim el tancament de l'expedient europeu que ha suposat una espasa de Dàmocles per a la professió. Incombustible, als seus 73 anys no pensa en la jubilació, “el meu pare va morir als 92 anys i continuava exercint”, reflexiona, i se sent amb ganes i forces per a rematar la labor iniciada fa gairebé dues dècades.
Quin és el secret per a seguir al timó durant tants anys?
No hauries de preguntar-m'ho a mi, sinó als meus col·legues. Jo l'única cosa que puc dir és que per a mi és un honor immens, una gran responsabilitat, i una satisfacció molt, molt gran. Tenir la confiança dels meus companys és del que més orgullós puc sentir-me i de les coses que em fan més feliç.
Quines són les principals metes d'aquest nou mandat?
La primera està ja en vies de realització, que és acabar d'una vegada per sempre amb el tema que tenim pendent de tancar a Europa. Sembla que aquesta és la bona, la definitiva. Almenys, ja tenim una llei tramitant-se en el Congrés dels Diputats, actualment en període d'esmenes. Una vegada que es publiqui en el BOE, imagino que a la primavera o, fins i tot, abans, i estigui tancada aquesta qüestió que porta tant de temps presionant-nos, tindrem una plataforma sòlida de salt cap endavant, un terreny on donar-nos suport i deixar de pensar en aquesta espasa de Dàmocles.
Què cedeixen a canvi?
El projecte de llei ve a desenvolupar el que va pactar el Govern en el seu moment amb Europa, mantenint la línia vermella de la incompatibilitat amb l'advocacia, o la reserva d'activitat per als procuradors. És cert que se cedeix en una sèrie de qüestions, com la reforma de la Llei d'accés a les professions d'advocats i procuradors, establint un accés únic; una reforma de l'aranzel, que es topa en 75.000 euros, i una reforma de la Llei de Societats Professionals, on s'exceptua als advocats i procuradors del contingut general de la llei, quant a que les professions que són incompatibles no poden associar-se. Els advocats i procuradors sí que podrem associar-nos.
Quina és la renúncia quina més dol al col·lectiu?
Home, tot el que sigui variar qüestions... Per exemple, el tema d'aranzel és dolorós, el tema de perdre l'autonomia en la formació i haver de compartir-la amb l'Advocacia, és dolorós (tinc entès que per a ells també). El tema de la Llei de Societats Professionals no té major recorregut, això ho entenem perfectament. Però, bo, està allò de l'antiquíssim refrany que “qui alguna cosa vol, alguna cosa li costa”. En tot cas, estem negociant amb el Ministeri de Justícia una sèrie de modificacions que considerem que millorarien notablement el text.
Una vegada superat aquest capítol, quin és el pròxim objectiu?
Tenim idees, esperances, somnis i, entre ells, està lluitar per l'execució, com hem fet històricament. Crec que la professió està cridada a resoldre aquesta qüestió, per capacitació i perquè ja ho fem. Seria un reconeixement legislatiu, però, en el fons, res nou. D'altra banda, en el nostre projecte electoral vam oferir una sèrie de coses als nostres companys, que, òbviament, complirem, com la creació de l'el Defensor del Procurador, una espècie de figura similar a la del Defensor del Poble traslladada a la procura.
Quins problemes afligeixen actualment a la professió?
Tenim una sèrie de dificultats de present que són, certament, difícils de resoldre, però que estan afectant-nos durament. Per exemple, la competència deslleial. S'està produint dúmping professional, perquè hi ha casos en els quals s'estan tirant els preus de tal manera que no és rendible. Tothom sap que existeix a nivell empresarial, però ara s'està produint a nivell corporatiu. I no concerneix només a la procura, també a més col·lectius. Això fa moltíssim mal a la professió, perquè s'estan tirant els preus de mala manera.
Com ha impactat la pandèmia en el col·lectiu?
Ens ha fet un mal tremend, igual que a molts altres també. Els procuradors hem estat quatre o cinc mesos sense presentar pràcticament un assumpte perquè els tribunals han estat paralitzats, amb la qual cosa, no teníem ingressos, que és del que viu un professional. Hi ha molts companys i companyes que encara estan passant-ho molt malament.
En aquest sentit, Com valora la gestió del Ministeri?
Bé, realment, hi ha hagut un moment en què ens hem equivocat tots els professionals, perquè pensàvem que, quan s'obrissin els tribunals anava a haver-hi un boom tremend de procediments judicials nous, i no ha estat així. S'havien anat preparant les coses per a això, i això no es va produir ni al juny, ni al juliol, ni després al setembre, després de les “vacances” del mes d'agost. Vacances entre cometes perquè, tal com advertim, l'habilitació dels jutjats a l'agost no va servir per a res.
Quin és el balanç que fa del mandat de Campo?
La nostra relació amb el Ministeri és d'allò més cordial. Tenim contacte permanent amb ell i moltes coses que tirar endavant. Jo, de moment, crec que s'han produït avanços. El ministre ha estat decidit i valent a plantejar ja l'aparició d'una nova Llei d'Enjudiciament Criminal, que crec que és una cosa necessària, per la qual cosa el felicito. El que es necessita ara per a la tramitació és una gran dosi de diàleg perquè ens surti, entre tots, la millor llei possible.
Què opina de la polèmica per la renovació del CGPJ?
El mateix que opina el propi Consell General del Poder Judicial, que les institucions han de ser renovades, dintre del termini i en la forma escaient; és un mandat constitucional. Crec que és moment, ja sobrat, perquè les forces polítiques arribin a un acord i compleixin amb el seu deure constitucional. Altres estratègies, és matar mosques a canonades.
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.