Accés àrea privada col·legiats


Introdueixi les seves dades d'accés:


Ha oblidat la seva contrasenya?

MENÚ
INFORMACIÓ DE SEUS

Notícies i actualitat


Juan Carlos Estévez: "La Justícia espanyola declarativa és de qualitat, però falla l'execució de les sentències"

Notícies Jurídiques


26 OCT 2020

 

Juan Carlos Estévez torna a presentar-se, sense candidat alternatiu, a la Presidència del Consell General de Procuradors. Repassem amb ell els grans reptes actuals.

L'UE Pilot ha estat a punt d'acabar amb els procuradors?

Es tracta d'un tema molt d'actualitat i el número u en les nostres prioritats institucionals. Abasta tres capítols fonamentals, com són: la Llei d'Accés, Llei de Societats Professionals i el Reial decret sobre Aranzels. Aquest assumpte ve de l'EU Pilot, el mecanisme de diàleg informal entre la Comissió i Espanya sobre possibles incompliment de la legislació comunitària. Sent ministre Rafael Catalá, es va negociar una sortida per a la professió, però com els acords mai es van complir per les circumstàncies, com la moció de censura a Rajoy, eleccions i el canvi de Govern. Europa ja s'havia cansat d'esperar i pensava anar al Tribunal de Luxemburg. No obstant això, l'actual ministre de Justícia ha aconseguit parar el tema i renegociar-lo per a deixar les coses com estaven inicialment.

I en què situació queda la professió de Procurador davant la UE?

Es conserva la reserva d'activitat, sempre que es facin reformes en la Llei d'Accés, en la de Societats Professionals i en el reglament fr Aranzels. Aquestes reformes ja han estat concretades a través d'un projecte de llei que fa uns dies que ha aterrat en el Congrés dels Diputats i, per tant, que està en tramitació. Aquest projecte de llei, en principi ens agrada poc, però no ens queda més remei que acceptar-ho, perquè és el resultat del pacte amb Brussel·les a canvi de mantenir la reserva d'activitat. En el tramiti d'esmenes volem millorar el text, però dins dels paràmetres de l'acord del Govern amb Brussel·les.


Quines mesures s'estan aplicant contra la competència deslleial?

M'he avorrit de dir en tots els fòrums, en públic i en privat, que la competència deslleial és un gra que creix i creix i no per a de créixer. Hem pres mesures, però sempre són insuficients. Potser és necessari adoptar-les a través del legislador. Parlem sobretot de dúmping. Aquest és un mal molt estès a nivell de totes les professions liberals. En el dúmping es busca quedar-se amb el monopoli o l'oligopoli del mercat. S'elimina la competència tirant els preus per a acabar amb la competència. Les autoritats es prenen moltes molèsties per a controlar el dúmping a nivell de grans empreses i de sectors estratègics, però a l'efecte de les professions no prenen aquestes mesures. Nosaltres no escatimem esforços, però no aconseguim grans resultats.

I l'execució, arribarà per fi?

Aquesta és una de les grans demandes de la professió. No és una demanda corporativista, sinó que som conscients d'encara que la Justícia espanyola funciona molt bé, és de les millors del món en fase declarativa, en qualitat i en celeritat, en parlar de l'execució de sentències, estem a la cua de l'escamot entre els països del món, perquè les execucions es demoren. Si e període mitjà de dictar sentència donis de sis mesos, per exemple, el d'execució és de tres anys. I aquesta situació en la majoria dels països la tenen resolta a través d'uns professionals que es diuen agents d'execució. És una professió que està inventada i, a Espanya, crec que els procuradors som els cridats a realitzar aquesta labor, ja que ho fem internament. Només fa falta una llei que regularitzi el que internament estem fent. I això va unit a la capacitat per a realitzar actes de comunicació, cosa que ja hem aconseguit. Hem estat dues vegades a punt d'aconseguir-ho, sent ministres Ruiz Gallardón i Catalá, però s'ha quedat finalment si resoldre, encara que continuem treballant per a aconseguir-ho.

Què poden aportar els procuradors en mediació i arbitratge?

En el Consell General tenim una institució de mediació amb més de 500 mediadors titulats, que poden ajudar a resoldre assumptes de petita entitat, que suposen una gran rèmora per a la Justícia . Per aquesta línia va el Ministeri en l'actualitat, amb la llei que està preparant perquè la mediació sigui el precedent a l'obertura d'un procediment declaratiu. I respecte a l'arbitratge, en alguns col·legis tenen els seus propis arbitratges, com el de Madrid en tema d'arrendaments urbans. No volem deixar de costat aquestes activitats. En mediació concursal tenim especialistes. A través del nostre Centre d'Estudis hem realitzat cursos d'especialització de mediadors concursals.

Un altre assumpte pendent és el dels apoderaments?

S'estan fent molts apoderaments en els despatxos. Aquesta pràctica està accelerant moltíssim l'Administració de Justícia en descarregar als jutjats d'un treball enorme. No obstant això, és un sistema que està encara per rematar, però ja funciona relativament bé.

Quin nivell de digitalització té la professió?

Sempre hem presumit de ser precursors de la digitalització de la Justícia, tant pels Col·legis com pels despatxos professionals. Sempre hem col·laborat amb el Ministeri de Justícia i hem estat impulsors de Lexnet, que és una idea nostra que va fer seva el Ministeri fa ja 20 anys i els conillets d'índies van ser els nostres companys de professió que van haver d'aportar grans quantitats de paciència en els inicis. Avui dia és una fórmula eficaç de treballar.

Més assumptes pendents, Com està el de les substitucions?

Aquest assumpte empalma amb el de la competència deslleial. Estem intent posar remei, perquè la substitució és necessària i és un tema difícil de resoldre. La substitució és essencial per a la conciliació de la vida laboral i familiar, màximament en èpoques de Covid-19, en la qual un procurador pot emmalaltir i és necessari que un altre company realitzi les funcions que aquest no pot desenvolupar. En definitiva, la qual cosa no podem consentir és la competència deslleial. Tractem d'escoltar les veus dels nostres companys per a donar solucions al problema.

I ja per a acabar. En què situació està el torn d'ofici?

És difícil que ens donem per satisfets, sempre volem millorar les condicions. Les quantitats que es paguen són irrisòries, en algunes Administracions es paguen 14 euros per litigi. Cadascuna d'elles té els seus propis barems. És un tema que sempre estem barallant.

 

Font: eleconomista.es

 


últimes notícies

Adeu, jutjats: una reforma que ho canvia tot

15 GEN 2025

La justícia encara la major reorganització de la seva planta judicial en dècades; els funcionaris ...


El Suprem declara nul el Reial decret que regulava l'accés a les professions d'advocat i procurador

14 GEN 2025

El Consell General de Procuradors d'Espanya (CGPE) s'ha apuntat un important punt amb la sentència del ...


La nova llei de justícia obliga les parts a negociar primer fora dels tribunals o seran sancionades

13 GEN 2025

Només per als assumptes civils i mercantils, encara que siguin transfronterers Els subjectes que refusin ...


mostrar totes les notícies

NOTICIES Y ACTUALITAT



VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS


Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913

CERCA D'INFORMACIÓ

© 2025 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.

SEDES MALLORCA


 Ciudad de Palma

 Vía Alemania, 5- semisótano

 Tel. 971 723 912 / Fax 971 715 941


 Travessa d’en Ballester, 20

 Tel. 971 425 111 / Fax 971 710 349

 Inca

 c/ Pureza, 72

 Tel/Fax 971 883 883

 Manacor

 Pza. Creu Font i Roig, s/n

 Tel/Fax 971 554 452

SEDE MENORCA


 C/ Antoni Juan Alemany, 4

 Tel/Fax 971 351 557

SEDE IBIZA


 C/San Cristòfol,s/n (Edif. CETIS)

 Tel/Fax 971 315 475