El rei presideix aquest dilluns l'obertura de l'any judicial més insòlit que es recorda per les restriccions del Covid-19 i el bloqueig institucional en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que porta gairebé dos anys en funcions i que poden ser més després de l'enèsim desacord entre PP i PSOE per a la seva renovació.
Com en cada ocasió, l'acte solemne que regeix l'obertura de l'any judicial se celebrarà en el Saló de Plens del Tribunal Suprem, però al protocol habitual que caracteritza aquesta cerimònia se sumarà el sanitari per a complir amb les mesures de seguretat per la pandèmia que llança en els últims dies unes xifres preocupants, informa Efe.
Hi haurà important novetats. A l'arribada es prendrà la temperatura a tots els assistents, els qui, a més, estaran obligats a lliurar un formulari sanitari en el qual es declara no presentar símptomes del Covid-19 i, evidentment, portar màscara.
Ja a l'interior, es reduirà l'aforament del Saló de Plens a un 30% de manera que només podran accedir les autoritats judicials i civils convidades per a poder mantenir així les distàncies. La fórmula consistirà a enviar representants de les diverses jurisdiccions i institucions i no un nodrit grup com era habitual.
I no se celebrarà el tradicional còctel al final de la cerimònia, per la qual cosa tampoc hi haurà ocasió per als 'rotlles' entre les autoritats i els tan sols 20 periodistes autoritzats enguany (un per mitjà) que seguiran l'acte des de la biblioteca.
La resta de l'acte es manté invariable. El rei donarà inici a la cerimònia al migdia, en la qual intervindran la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado; i el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, que un any més pronunciarà el discurs com a màxim representant d'aquest òrgan, i van set, per la paràlisi política que impedeix la seva renovació institucional.
Perquè el Consell General del Poder Judicial, òrgan de govern dels jutges, està pendent de renovació des de desembre de 2018 i abans de les vacances d'estiu va suspendre diversos nomenaments judicials a l'espera que fructifiquessin les negociacions iniciades entre el Govern i el Partit Popular.
Però la situació torna a estar enquistada. Quan tot apuntava a un acostament entre el Govern i PP, els populars ha posat una nova línia vermella, negociaran "sempre que es donin les circumstàncies adequades" que, al seu judici, no es donen amb Podemos en el Govern, com va dir a Efe el secretari de Justícia en el PP, Enrique López.
Els populars reconeixen contactes per a renovar aquest òrgan, perquè "el PP complirà amb les seves obligacions", però apunten al vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, com un dels problemes, a qui acusen de "estar permanentment atacant al poder judicial i als seus membres en assumptes que l'afecten i això produeix una deslegitimació".
Aquesta setmana, el líder del partit, Pablo Casado, ha deixat clara la seva negativa a renovar els òrgans constitucionals (també el Constitucional i el Defensor del Poble estan pendents de canvis) amb Podemos en l'Executiu, però a més el nou portaveu dels populars, José Luis Martínez-Almeida, ha anat més enllà en condicionar l'acord a un canvi en el sistema d'elecció dels membres del CGPJ.
La pandèmia i el bloqueig del CGJP resten protagonisme a altres assumptes rellevants que marcaran l'any judicial, especialment la recerca que la Fiscalia del Suprem està portant sobre el presumpte pagament de comissions en la construcció de l'AVE a la Meca en la qual podria estar involucrat el rei emèrit Joan Carles I.
El Ministeri Fiscal ha de determinar o descartar si hi ha indicis de responsabilitat penal per fets que el rei emèrit va poder cometre des de juny de 2014, quan, en abdicar, va deixar de ser cap de l'Estat i, amb això, va deixar de ser inviolable.
També destaquen les desenes de querelles i denúncies contra el Govern per la seva gestió durant l'estat d'alarma, sobre les quals ha d'informar la Fiscalia al Suprem i que poden agitar el panorama polític; la sentència de la Gürtel, el futur del president de la Generalitat Quim Torra -i de la presidència catalana- una vegada revisi el Suprem la seva condemna o la recerca oberta pel presumpte finançament irregular de Podemos.
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.