El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebre ahir les al·legacions dels diferents col·lectius al seu pla de xoc per a evitar el col·lapse dels jutjats enfront del coronavirus. Les 108 mesures que fa menys d'una setmana va proposar en un extens document de més de 400 folis –i que abastava tots els ordres jurisdiccionals– no han convençut als qui han de posar-les en marxa. Els jutges veuen una reforma processal encoberta que, per la seva transcendència, hauria de ser consensuada en el Parlament i no duta a terme per la via d'urgència.
Així ho exposen la majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM) i Francesc de Vitòria, la segona en nombre d'afiliats. En els seus respectius escrits acusen el seu òrgan de govern de romandre aliè a la realitat dels jutjats i d'haver proposat solucions gens realistes i poc garantistes per a frenar el devessall en els Tribunals després de la crisi del coronavirus.
La APM assenyala que en les propostes del Consell «no s'observa la més mínima referència a la progressiva volta a la normalitat», quan caldria abordar com es produirà la reincorporació, com es practicaran les notificacions o com es prioritzarà els assumptes. I, no obstant això, «al fil de l'emergència», diu, el CGPJ proposa mesures que es porten demanant molt temps i que precisament ara no és el moment d'abordar-les. «La solució de la crisi està tant en les propostes d'agilitació, necessàries davant una situació excepcional, com que les mateixes es dictin amb escrupolós respecte de les normes constitucionals i orgàniques de l'exercici de la potestat jurisdiccional, que és el que en definitiva genera confiança en els ciutadans i garanteix la seguretat jurídica».
Més dur és l'escrit de Francesc de Vitòria, que acusa el CGPJ d'haver «aprofitat» la situació d'estat d'alarma per a proposar «un canvi estructural de model processal». La majoria de les propostes no estan justificades, arriba a dir.
«Vam mostrar la nostra preocupació davant l'aprofitament d'una situació política irregular per a, per via d'urgència, tractar d'introduir reformes que mereixen un gran consens polític. Els òrgans constitucionals no han de triar les escletxes de pèrdua de garanties provocat per un estat constitucional però excepcional, per a eludir el control parlamentari i social».
Retreuen a Lesmes no haver fet un estudi econòmic del pla en el seu conjunt i recalquen que sense inversió no es podrà fer front a l'augment de litigiosidad.
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.