El president Pedro Sánchez defensa la mesura com a "indispensable" per a fer front al coronavirus
El Govern va rebre aquesta matinada l'autorització del Congrés per a ampliar 15 dies més, fins al dissabte 11 d'abril, l'estat d'alarma que manté confinats en les seves llars als 46 milions d'espanyols com a mesura de contenció extrema davant l'avanç implacable del coronavirus.
El Congrés va autoritzar la pròrroga de l'estat d'alarma, que va entrar en vigor el 15 de març passat, en una votació que es va produir molt prop de les 2 de la matinada, després d'una maratónica sessió d'11 hores en la qual també es van aprovar mesures econòmiques. La proposta del Govern va ser aprovada amb 323 vots a favor i cap en contra. Va haver-hi tres abstencions.
La proposta va ser recolzada pels dos partits que conformen el Govern de coalició, el PSOE i Unides Podemos, però també pel PP, Vox, Ciutadans, el PNB, Més País, Compromís, UPN, CC-NC, Fòrum Astúries, PRC i Teruel Existeix.
En canvi, les formacions independentistes d'ERC, Junts, Bildu i CUP van optar per abstenir-se en considerar que les mesures del Govern són insuficients.
El Ple, en el qual també es van debatre cinc decrets llei, va començar a les tres de la tarda, però la transcendental votació es va produir gairebé a les dues de la matinada del dijous.
Al mateix temps que es revalidava l'estat d'alerta en els termes dissenyats pel Govern, el Congrés ha rebutjat les propostes presentades per Vox, ERC, Ciutadans, Bildu i Junts i el BNG per a modificar l'abast de les mesures de l'Executiu.
El debat va transcórrer en un hemicicle gairebé buit, al qual només van concórrer 43 diputats i 6 membres de l'Executiu, entre ells el president, Pedro Sánchez, que va defensar la sol·licitud. Els més de 300 parlamentaris absents van seguir la sessió des de les seves cases i van votar telemàticament.
El president del Govern va justificar la pròrroga de l'estat d'alarma durant altres 15 dies "perquè l'aïllament és indispensable per a fer front al virus", però va recordar que la decisió de "tancar-nos a la nostra casa no pot ser imposada sinó aprovada pels ciutadans a través dels seus representants en el Congrés. Així ho estableix la Constitució".
"Estic convençut que l'única opció eficaç contra el virus és l'aïllament social", va asseverar Sánchez des de la tribuna del Congrés durant la seva intervenció per a sol·licitar l'autorització necessària de la Cambra Baixa per a prorrogar l'estat d'alarma.
"Sé que no és fàcil la mesura de prolongar l'estat d'alarma i amb ell les mesures de confinament. No és fàcil per al Govern sol·licitar-lo i no és senzill per a ses senyories concedir-lo. Però encara és més difícil per als ciutadans assumir-ho", va manifestar el president del Govern.
Sánchez va reconèixer que "per a molts" "el confinament, més que una mesura de precaució pot suposar la intensificació d'un malson previ", com a les dones maltractades a les quals se'ls obliga a conviure amb els agressors; a persones que viuen en infrahabitatges, mancats de ventilació i d'un espai vital mínim; o a persones amb problemes psicològics que veuen trencada la seva connexió amb el món que els permetia una mínima estabilitat.
"Coneixem també el sacrifici que l'extensió de l'estat d'alarma comporta per a tots ells i el sol·licitem perquè també ells i elles protegeixin la seva salut i puguin aspirar a un demà millor que l'ahir que venien suportant", va afirmar.
Però es tracta d'una "situació d'emergència nacional" el que viu el país perquè l'única cosa "imprescindible per a vèncer al virus és continuar privant-li de la seva principal arma de difusió que són els nostres propis contactes socials", va dir el líder socialista.
Sánchez va remarcar que la sol·licitud de la pròrroga no és més que per a "guanyar temps", perquè "és el temps el que permet l'adaptació i la resistència del nostre sistema de salut, i és qüestió de temps que la ciència trobi tractaments eficaços i desenvolupi una vacuna que elimini el virus.
"No sols tenim que aplanar la corba en el menor temps possible, sinó tractar d'evitar ones futures, això és molt important, cal tractar d'evitar ones futures i avançar-nos a futures amenaces", va assenyalar.
El cap de l'Executiu va sol·licitar als responsables dels partits que usin la política per a la "unió" i que "espantem qualsevol pensament mesquí o egoista" perquè "cap responsable públic està dotat de poders sobrehumans, però tenim la gran sort de comptar amb la resposta d'una ciutadania formidable i amb l'assessorament científic dels millors professionals. Només ens falta agregar a aquests dos factors el nostre esperit d'unió i la nostra voluntat de victòria", va concloure.
Sánchez ha demanat als grups polítics "lleialtat i unitat" i ha fet una crida a ser avui "solidaris amb Madrid", la comunitat amb més casos, perquè en el dia de demà caldrà ser-ho amb Catalunya, la segona autonomia més afectada.
Ha reivindicat també la gestió del seu Executiu davant la crisi del coronavirus, subratllant que "no hi ha hagut un només dia, una sola hora que hagin deixat d'actuar". Una actuació que cerca, ha explicat, reforçar el sistema sanitari, mitigar el mal econòmic generat per aquesta crisi i permetre la reconstrucció del país en el menor temps possible al mateix temps que es protegeix a tota la ciutadania.
Crítiques de Casado
El líder del PP, Pablo Casado, ha donat el seu suport al cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, per a prorrogar l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril, però ho ha fet entre dures crítiques. Així, li ha acusat de "ineficàcia" i de "negligència" per no actuar abans, suspès esdeveniments multitudinaris com les manifestacions del 8 de març.
En la seva intervenció en el Ple del Congrés, Casado ha afirmat que la intervenció de Sánchez li ha deixat "més preocupat" i li ha recalcat que el país no està "per a més mítings ni manuals de resistència" sinó que els espanyols necessiten "solucions". "Espanya està de dol i això, senyor Sánchez, no va bé", li ha etzibat, després de recordar les últimes xifres de morts i contagiats.
El president del PP ha afirmat que els espanyols estan complint amb els sacrificis però el Govern no està "responent a l'altura dels esforços". Un dia més s'ha queixat de la falta de material sanitari i ha dit que, atès que el Govern reconeix que estan en una guerra, els soldats no van a la guerra "sense cascos, armilla o munició" com ocorre ara davant la falta de màscares o respiradors.
Marlaska suggereix una altra pròrroga després de Setmana Santa
Aquest dimecres al matí, en una entrevista en Antena 3, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va suggerir que l'aïllament no s'aixecarà del tot el diumenge 12 d'abril, sinó que algunes restriccions es mantindran després de Setmana Santa.
El ministre va deixar oberta la possibilitat d'un aixecament progressiu del confinament ciutadà en expressar la seva confiança que a partir del diumenge 12 d'abril es puguin “alçar algunes mesures”. El ministre va considerar “prematur” assegurar si caldrà allargar o no la quarantena associada a l'estat d'alarma, però a continuació es va remetre a l'escenari que remenen els assessors mèdics i científics del Govern.
“Esperem que per a l'11 o 12 d'abril puguem ja alçar algunes de les mesures, la qual cosa es diu el decalatge; alçar les mesures quan escaigui, i sempre mirant a la salut pública, també serà un moment molt sensible per als ciutadans i que haurem d'anar estudiant i transitant adequadament”, va puntualitzar.
EL MINISTRE DE SANITAT INFORMARÀ EL CONGRÉS CADA SETMANA DE L'EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà una vegada a la setmana davant la Comissió de Sanitat del Congrés per a informar de l'evolució de la lluita contra el coronavirus, segons ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, en demanar aquesta nit a la Cambra una pròrroga de l'estat d'alarma.
Ha proposat el president que aquesta comissió es converteixi en comissió de seguiment de la crisi del Covid-19 a la qual es reporti diàriament la informació tècnica procedent de les entitats que treballen per a combatre la pandèmia a fi que pugui ser compartida amb els grups parlamentaris del Congrés.
Es tracta, ha aclarit, de treballar amb la "màxima transparència" i la major col·laboració amb les forces parlamentàries, a les quals també ha demanat la "unitat i lleialtat" que també ha ofert per part de l'Executiu amb el Congrés dels Diputats.
La Procura participarà en el DATAfórum: l'esdeveniment que analitza els avanços tecnològics en l'Administració de Justícia
07 NOV 2024El gran fòrum anual del sector de la Justícia se celebrarà en el Paranimf PTS de la ...
Ricardo Garrido, nou president del Consell General de Procuradors d'Espanya
28 OCT 2024Madrid, 25 d'octubre del 2024. Ricardo Garrido, exdecano del Col·legi de Procuradors d'Orense, s'ha ...
Mutualistes, sí que es pot: Una jutgessa concedeix a una procuradora de 74 anys una pensió malgrat no arribar al mínim cotitzat
23 ABR 2024La titular del Jutjat social 8 de Santa Cruz de Tenerife suma al RETA les aportacions de la professional a la ...
El director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo, ...
Palma 29 DE MARÇ 2022El dia 31 de març de 2022 a les 19,30 hores es durà a terme ...
“Ja em coneixen, saben d'on vinc. Vull dir-los que sóc aquí per a vostès”. Amb ...
Palma 23 D’ABRIL 2019 La seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ...
VIA ALEMANIA, 5, Edificio Juzgados
07003, PALMA DE MALLORCA, ILLES BALEARS
Tel. 0034 971 723 912 · 0034 971 723 913
© 2024 · Tots els drets reservats a www.procuradoresdebaleares.es - Diseño Web y desarrollo Webstyle
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que accepta el seu ús. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí. Configurar Cookies - Política de privacitat.